25 May 2010

3 Cara Tune Gitar



maen gitar yang tune dah lari memang tak best..takde feel langsung..kat sini aku letakkan 3 cara camne nak tunekan gitar..aku ni bukan la pro macam jimi hendrix tapi basic² ni bleh la sket²..hehe


1. bace explanation ni elok²..mungkin pening sket..


tengok rajah ni..yang sebelah kiri sekali tu tali paling atas..mewakili bass E..
sekarang pastikan bunyi fret ke5 kat tali atas sekali tu sama dengan bunyi free tali bawah die..tengok rajah tu lame² sket kalau tak paham ayat serabut aku ni..kalau dah paham, folow je rajah tu..haha tak boleh jadi cikgu la aku ni..
pastikan tone bunyi kedua² tali yang ditry tu same..
cara ni memerlukan pendengaran yang tajam untuk menentukan tone satu bunyi tu..
kelemahan cara ni ialah penentuan bunyi tali paling atas..setakat ni aku tak tau lagi cara untuk tahu bunyi tali tu tanpa bantuan..kalau yg dah selalu maen tu mungkin boleh kenal..

2. cara ke2 ialah menggunakan tuner..tuner online boleh diakses kat web tunemybass..jangan salah paham ye kat web tu boleh tune gitar, bukan bass je..satu lagi ialah donlot software tuner kat guitar tuner..

3. cara ke3, beli la tuner..banyak ade kat pasaran..lebih kurang rm30 kot harga standard die..hehe


Selamat Menggoreng!

1 respon:

yuyu said...

tq2..aku memang failed nk tune gitar nih.dgn info dari ko,mudahkn aku skit utk lulus tune nih..hehe

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails